“Een naaktfoto van een vriend of vriendin naar anderen doorsturen is geen probleem” Dat is één van de stellingen die we tijdens onze voorlichtingen bespreken. En ja, dat doen wij in onze voorlichtingen voor het basisonderwijs. Waarom zou je een naaktfoto maken!? Is gelukkig het meest gehoorde antwoord, toch horen we ook weleens wat anders. Het meest opvallende antwoord is: “Prima om de foto door te sturen, dan had die ander maar beter na moeten denken bij het maken van de foto!”

Steeds vaker hoor je mensen zeggen dat eigen verantwoordelijkheid zo belangrijk is. Je bent zelf verantwoordelijk voor je acties en daarmee dus ook voor de gevolgen daarvan. Stoot je je teen tegen het nachtkastje, had je maar beter uit moeten kijken. Heb je per ongeluk de lamp van de buren laten vallen, dan is het jouw verantwoordelijkheid om een nieuwe te kopen, had je maar voorzichtiger moeten zijn. Allemaal heel logisch toch? Maar kan je wel altijd helemaal verantwoordelijk zijn voor wat er in je leven gebeurd? Wat als je ontslagen wordt, is het dan ook je eigen verantwoordelijkheid omdat je beter je best had moeten doen? Of heb je gewoon pech omdat er gereorganiseerd en bezuinigd wordt?

Kortom eigen verantwoordelijkheid is belangrijk. Alleen als we doorslaan in het belang hiervan, biedt het geen ruimte meer voor domme pech of fouten. Mag je nog wel fouten maken, of moet je dan gelijk op de blaren zitten? Dat maakt het leven wel heel moeilijk, want van fouten maken leer je. Fouten maken moet dus kunnen. Maak je helemaal geen fouten, dan leef je of een perfect bestaan of je onderneemt simpelweg niks. Geen van die twee lijken mij erg aantrekkelijk.

Komen we terug op de stelling “Een naaktfoto van een vriend of vriendin naar anderen doorsturen is geen probleem” en het antwoord dat het prima was om de foto door te sturen. Want dan had diegene maar beter na moeten denken voordat hij of zij een naaktfoto van zichzelf maakte. Dit antwoord is niet uniek, andere kinderen zijn het eens met diegene die de opmerking maakt. Op deze manier leert iemand het wel snel af, als je ineens ziet dat jouw naaktfoto’s in de groepsapp rondgaan, of voorbij komen op andere social media. Het beste medicijn voor een stomme beslissing is natuurlijk publiekelijk aan de schandpaal.

Maar wat zou jij doen als je jouw naaktfoto ineens in de groepsapp voorbij ziet komen? Zou dat je helpen om nooit meer een naaktfoto te maken? Waarschijnlijk wel, maar helpt het je ook in de huidige situatie? Een naaktfoto maken is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken, het vervolgens delen met anderen (al dan niet via social media), is niet heel handig. Het laatste dat je echter wil is dat je ermee belachelijk gemaakt wordt. Zoals ik al eerder schreef bespreken we deze stelling met kinderen. Als kinderen denken dat het prima is om je naaktfoto door te sturen, omdat het je eigen verantwoordelijkheid was om deze eigenlijk niet te maken. Hoe zorgen we er dan voor dat deze kinderen hulp zoeken als ze in de val zijn gelokt door een Groomer?

Een Groomer is een volwassen iemand die zich voordoet als een kind, een vertrouwensband opbouwt met een kind en vervolgens naaktfoto’s probeert te ontlokken. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, daar gaat soms een lange tijd van “normale” gesprekken aan vooraf. Als kinderen onderling vinden dat je stom bent als je een naaktfoto hebt gemaakt, dan zal het kind die een naaktfoto heeft gemaakt er niet snel voor uitkomen. Deze drempel willen wij wegnemen, het hele beeld waarbij eigen verantwoordelijkheid op alle vlakken geldt en het beeld dat als je fouten maakt je maar extra op de blaren moet zitten, vormt een groot onderdeel van deze drempel. Laten we wat milder reageren als iemand zijn fout bekend wordt en laten we diegene niet gelijk belachelijk maken om zijn fouten, dan wordt het vanzelf makkelijker om voor fouten uit te komen en laten we heel eerlijk zijn: “van fouten maken leer je.”

Tijdens onze voorlichtingen voor het basisonderwijs bespreken wij Grooming en naaktfoto’s. Door middel van een stellingenspel dagen we de kinderen uit om over hun eigen gedrag en dat van anderen na te denken. Meer informatie over deze voorlichtingen vind je hier: www.connectvoorlichtingen.nl/diensten

Gerelateerde Artikelen