Een webcam, of je het nou wilt of niet in bijna ieder apparaat zit er één. In je smartphone, je laptop en bij de nieuwste tv’s zit er tegenwoordig ook al één ingebouwd. Vorig jaar werd nog even duidelijk hoe makkelijk het kan zijn dat je webcam gehackt wordt. De Nederlandse Rilana ontdekte dat haar webcam gehackt was, doordat deze plots in het Frans tegen haar begon te praten. Het ging hier om een losse webcam, die via Wifi verbinding maakt. Op afstand is het vervolgens mogelijk om naar de beelden van deze camera te kijken. Super handig! Zolang niemand anders besluit om een kijkje te nemen met jouw camera. Hoe vaak worden webcams gehackt? Waarom? En vooral wat kan je er tegen doen? Dat lees je allemaal in deze blog.

Hoe vaak komt het voor?

Edward Snowden onder andere bekend van het lekken van data van de NSA (National Security Agency) en voormalig medewerker van de NSA en CIA, claimt dat in 2008 van meer dan 1,8 miljoen gebruikers stelselmatig afbeeldingen zijn gemaakt via webcams die gehackt waren door de NSA. Deze cijfers zijn echter nooit bevestigd. Wel zijn er een aantal andere grote zaken bekend welke wél bevestigd zijn. Op twee scholen in Pennsylvania werden in 2010 66.000 foto’s gemaakt van studenten terwijl zij in hun eigen kamer zaten. Enige tijd geleden werd in Amerika een man aangeklaagd omdat hij maar liefst 13 jaar lang verschillende slachtoffers wist te begluren. In deze periode sloeg hij miljoenen foto’s van slachtoffers op. Hij deed dit met een zelfgemaakt virus dat bekend staat als de FruitFly-Malware. En natuurlijk hebben we het eerdere verhaal uit de intro van deze blog, waarvan wel meer soortgelijke verhalen te vinden zijn. Exacte cijfers van hoeveel en hoe vaak webcams gehackt worden zijn niet te vinden. Feit blijft dat het gebeurd en dat het op redelijk grote schaal lijkt voor te komen.

Maar waarom worden webcams gehackt, wat zou je met deze informatie kunnen? Voor criminelen biedt het een aantal mogelijkheden. Zo kunnen ze zien wat er zich binnen het huis afspeelt, en misschien nog belangrijker voor hen, wat er binnen te halen valt. Bovendien biedt het hen de mogelijkheid om te zien of er iemand thuis is of niet. Maar dit is slechts op kleine schaal en vrij direct. Iemand die voor ogen heeft om bij jou in te breken, zal ook andere informatie nodig hebben zoals je adres. Op grotere schaal worden de webcams van mensen ook gehackt. Dit gebeurd op een manier die vergelijkbaar is met het schieten met hagel. In dit geval wordt er geschoten met zogenaamde RAT’s, wat staat voor Remote Administration Tool. Dit zijn virussen die zich op je computer installeren en vervolgens een programma draaien. Het verspreiden van deze RAT’s gebeurd online via verschillende wegen. Zo kunnen deze gedownload worden op het moment dat je een ogenschijnlijk onschuldige link aanklikt.

RAT’s en dan niet de beestjes

Via deze RAT’s is het vervolgens voor de verspreider mogelijk om toegang te krijgen tot je webcam en hier ook beelden van op te slaan. Het doel van de verspreider is vaak om materiaal te verkrijgen waarvan jij zelf liever niet wilt dat dit op straat komt. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf aan het omkleden bent. Deze beelden kan de verspreider gebruiken om jou te chanteren, door te dreigen dit online te zetten. Anderen zetten deze beelden direct online en vragen anderen geld om hier naar te kijken. Al met al een situatie waarin je niet graag terecht komt.

Het ICIT (Institute for Critical Infrastructure Technology) deed onderzoek naar wie er allemaal met jou meekijkt via de webcam. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het (gelukkig) niet zo heel simpel is om je webcam te hacken. Het is niet zo dat met een aantal simpele klikken online jouw webcam inzichtelijk is voor iedereen. Zolang er geen rare dingen met je computer gedaan zijn, zit je dus veilig. Het is wel verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, om te zorgen dat de controle over je webcam ook echt van jou blijft. Hieronder volgen een aantal tips om te zorgen dat je veilig online bent en er niemand met jouw webcam aan de haal gaat.

Tips

Tip 1: Scan regelmatig je computer op malware
De meeste virusscanners die op de markt zijn zoeken ook naar de eerder genoemde RAT malware. Zorg er wel voor dat je virusscanner up to date is door deze regelmatig naar updates te laten zoeken. Let er wel op dat de meeste gratis virusscanners niet naar alle malware zoeken. Om hier gebruik van te maken doe je er goed aan om uit te breiden naar een betaalde versie, of een geheel andere virusscanner aan te schaffen.

Tip 2 Pas op met gratis Wifi
Gratis Wifi kan heel fijn zijn (omdat het gratis is), maar tegelijkertijd zijn dit soort Wifi netwerken niet altijd even goed beveiligd. Doordat goede beveiliging ontbreekt, is het makkelijker voor hackers om via deze kanalen jouw laptop of telefoon binnen te komen. Met name Wifi netwerken waarvoor helemaal geen wachtwoord ingevuld hoeft te worden zijn makkelijke doelwitten.

Tip 3: Let op het lampje van je webcam
De meeste webcams hebben een LED-lampje, deze geeft licht op het moment dat de camera actief is. Bij sommige laptops moet dit eerst ingesteld worden. Brandt het LED-lampje terwijl jij zelf niet bezig bent met de webcam, dan wordt de webcam hoogstwaarschijnlijk door een andere applicatie gebruikt. Gebruik je jouw laptop niet, doe de klep dan dicht. Zo voorkom je dat je op een ongewenste manier wordt gefilmd.

Tip 4: Plak je webcam af
Je ziet het steeds meer, een afgeplakte webcam. Je kan dit gewoon doen door een stukje papier met plakband over je camera heen te plakken. Zo weet je in ieder geval zeker dat er niet ongewenst naar jou gekeken kan worden. Zelfs Mark Zuckerberg heeft voor de zekerheid zijn webcam afgeplakt. Heb je jouw webcam nog regelmatig nodig? Dan is het gebruik van een spycam cover een goede optie. Hiermee plak je jouw webcam af, maar door het schuifje dat hier op zit kan je de webcam weer makkelijk zichtbaar maken. Deze spycam covers zijn op verschillende websites te bestellen en zijn over het algemeen niet zo duur. Een handige manier dus om jouw webcam af te schermen.

Tijdens onze voorlichtingen leggen we het belang van privacy uit. Hierbij gaat het ook over het ongewenst verspreiden van gegevens. Meer informatie over onze voorlichtingen is hier te vinden. Wil jij graag je webcam beveiligen met een spycam cover? Dan kan je deze ook bij ons bestellen. Voor € 4,95 sturen we twee van bovenstaande spycam covers naar je op, stuur ons een bericht om te bestellen.